Pandemien kledde oss nakne

Få med deg alle innleggene fra Toms blogg. Følg Tista på Facebook »

Covid-19 traff som en knyttneve. Mange ble avkledd i stormen. Men er vi mørnet nok til å etablere varige endringer? Eller vil styggen fortsatt grafse til seg? Det advares mot en dose ufiltrert satire nå midt i alvoret.

 

Bisarre tilstander

For å sitere investorlegenden Warren Buffet: – Det er først når tidevannet renner ut at vi ser hvem som har svømt naken». Her er mine betraktninger om de som ble mest avkledd. Og noen odds for kloden etter dette.

12. mars 2020. Det meldes om en helt ny vår. Folks liv blir snudd på hodet. Sydenturer og bamseklemmer satt på hold. Vi kan gi naboen en enda kaldere skulder. Med enda bedre samvittighet. Typisk norsk. Men snart er verden på høygir igjen, for manns minne er kort. Tribuner og kaféer er snart overfylte. Det skal mer enn et virus til. Kloden endrer seg ikke etter litt ekstra hjemmetid. Dessverre. Eller heldigvis. Men noe har vi lært.

Alle på respirator

Oljeprisen stuper og oljefondet tappes. Fremtidig skjebne for næringen som utgjør 1/5 av vår BNP ligger hos det suspekte kartellet OPEC, ledet av Alibaba og 40 røvere. På tide å kickstarte fastlands-Norge kanskje? Og av flere grunner enn miljøet.

Bedrifter og ansatte legges på respirator. Mens Coronarussen 2020 må vise ungdommelig styrke. I baksetet på en avskiltet russebuss. Sykepleiere fyrer også på respirator. Våre engler på høygir og lavsats. Men de har jo et kall, ikke et yrke. Må gud forby. Og av frykt for å bli neste pasient hyller vi med dekadente klappsalver.

Mat ska’ døm ha

Fjordene er lettet for cruisebaljer. Nå er det plass til flere laksemerder. Slik at summen av miljøverstinger og pengeflyt fra havet kan holdes i balanse. For mat ska’døm ha.

Vi har lært at virus + fedme er god match. Men appetitten er i vater, så sjoko og chips går som hakka møkk. Hørte jeg møkk? Og prisen i kategorien vomfyll går til Grændis. Et stykke papp pakket inn i enda mer papp. Orklas hovedeier Stein Erik Hagen kan juble hele veien til banken, den i Sveits. Langt vekk fra futen. Typisk.

Når sant skal ties

I kategorien hytteskam for litt svaksynte ble det delt seier mellom en ordfører fra Haugesund, Svein Flåtten og Johaug m/kjæreste. Stjernenykker og snarveier holder ihop. Vi har også lært at hyttekommuner egentlig ikke liker hyttefolk, at nordlendinger egentlig ikke liker søringer, at Sverige egentlig er et anarki, at dritten fortsatt kommer fra Kina, og at det fortsatt er i syndefulle Syden man blir smittet.

‘Fake your face’ salonger i dvale er heller ingen spøk. Fiffen måtte vise sin sanne sveis. Da ble det glissent i gatene på beste Frogner, og alt blondt var forduftet. Men nå er heldigvis fargene og staffasjen tilbake.

Eliten bak masken

Erna & Co. setter pris(lapp) på sitt folk. Som de fleste statsledere. Dysfunksjonelle Donald derimot fortsetter å prise sitt ego. Vi hører kjeftesmella: – I made America great. Again. When all others lied I told the truth and nothing but the truth. So help me God». Den 3. november er valgets kvaler. Forvent deg mengder med greatness frem til da. Fra et hvitt hus hvor fake now is the new normal. Hold pusten.

Her er min spådom for hjemlig «after corona» valgflesk: – Sp vil ha ordene utenlandsk, globalt og EØS inn i banneordboka, og norsk mat stemplet som virusbeskyttet. – Høyre har billigsalg på smitteapper og respiratorer merket ‘hjemmelagd, lite brukt og lite trygt’. – FrP tar frem kaka med italiensk flagg, i omtanke for de som må hanskes med både virus og annet krek. – Hos Ap er vaffelpressa klar, så se opp for varme hjerter fylt med søt røre.

The bottom line

Så kommer etterpåklokskapen. Meningspendelen vil svinge fra for lite for sent til for mye for tidlig. Og konklusjonen blir litt dårlig forberedt. Det er uansett null trøst for de som står ribbet tilbake. Men verden går videre, med litt mer overvåking og litt større avstand. For en stakket stund.

Det må ofte en krise til. Og Corona har lært oss at folk på lavgir gir renere luft og vann. Den har vist oss eliten bak masken. Og at styggen sjøl grafser til seg i slike tider. Fra sin plass på ryggen. Det hjelper lite å være virusfri sålenge han smitter hat, grådighet og forfengelighet. Slik at folk kan vise den aller, aller beste siden av seg selv. Helt avkledde, men fortsatt best. Helt typisk.

Få med deg alle innleggene fra Toms blogg. Følg Tista på Facebook »