Pandemipisken

Få med deg alle innleggene fra Toms blogg. Følg Tista på Facebook »

En bedrift må håndtere kriser med grundige og målrettede tiltak basert på helhet. I politikken er det dessverre ikke alltid slik. Der må i første rekke medier, hylekor og ekkokamre temmes og tekkes. Covid-19 skal tas alvorlig, men nå er folk flest lei av tiltak og tvangstrøyer, og klare for gjenåpning.

Feige politikere – del 1

Norske Helseeksperter gjør jobben sin når de maner til nedstengning. Noe annet vil jo vært oppsiktsvekkende. De øvrige effektene på samfunnet er tross alt ikke deres ansvar. Den må de folkevalgte håndtere. Erna nikker og smiler som vanlig. Og skulle det trengs tyngre skyts for å skremme skiten av folk kan man alltids grave frem en avdanket professor. Hold deg for pokker hjemme!

Feige politikere – del 2

Danmark åpner opp nå. Sverige har valgt å holde samfunnet i gang hele tiden. Der bruker de også munnbind. Og holder avstand. Men barn og unge i Sverige har ikke fått belastningen, den er det andre som har tatt. De har gått på skolen og levd noenlunde normalt, og ikke tapt viktig tid i livet foran en skjerm. Butikker og restauranter har stort sett vært åpne.

Vår skyts mot Sverige er imidlertid nesten bare tuftet på dødstall. Men det er mange andre sider ved nedstengning av samfunn. Statistikk kan brukes til så mangt. På løvebakken jubler vi selvsagt over norsk storhet. Og null handelslekkasje som ekstrabonus. Det klappes i ekstase omtrent som når vår dopingdømte langrennsdronning knuser svenskene gul og blå på 3-mila i VM. Å ja som vi elsker det!

Feige politikere – del 3

I klassen mindre viktige, men høyst diskutable regler og paradokser kan vi nevne: Skjenkestopp i regioner uten smitte siden før nyttår. All ære til KrF. Folk med familie på feil side av grensen har samme restriksjoner som de som reiser på bryllup i Langtvekkistan. Folk i regioner i Oslo med lav smitte har hatt nærmest portforbud i et halvt år. Folk reiser som flokkdyr til nabobyen for å handle når eget kjøpesenter er stengt. De med familie på feil side av grensen er ikke å betrakte som «urnorske», og derfor ikke verdt et komma. 60-års lag bør derfor helst skje på Geilo. Men aller helst på Vestlandet, der brorparten av regjeringen har sine residenser. For noen ekstra mil og regndråper må tåles. Alt for fedrelandet.

Den totale falitt

Med sviktende tillit hos folket skal Erna snart få slikke sine politiske sår. Dommen fra Koronakommisjonen ble en ubehagelig etterpåklokskapens lyskaster. Den viste at med litt bedre planlegging, kapasitet og beredskap ville vi tålt større smitte, ergo et mer åpent samfunn. Da hjelper det lite å hevde at mange andre land i Europa er hardere rammet. Dette er uansett en helsemessig falitt i et av verdens rikeste land, med høye skatter og romslige helsebudsjetter. Med bedre politisk håndverk kunne våre unge sluppet mange måneder i isolasjon. En real tankevekker.

Jonas til rors

Ved neste valg får Jonas etter alle odds ansvaret for å få landet på «rett kjøl». Men jeg tror dessverre ikke ting blir særlig annerledes. Janteloven råder i Norge, her skal alle være underlagt samme pisk. Jonas måtte jo selge alle aksjene sine og sette pengene i banken for å bli akseptert av sine egne. Er det den norske misunnelsen mon tro? Eller fordi alle bedriftseiere og aksjeeiere er definert som skurker?

Uansett, personlige verdier hører ikke hjemme i et sosialdemokrati. Spesielt ikke når de arves. Fy skamme seg Jonas. Vel, nå blir du snart statsminister. Litt må jo ofres for makten. Nå skal du forvalte et hav fullt av olje og fisk, som vi arvet av moder jord. Vi burde kanskje dele litt mer med oss av det også? Som en form for arveavgift. Nei hør nå, et sted går tross alt moralgrensen.

The bottom line

Nå gleder vi oss til at konkursrammede butikker og restauranter skal åpnes, artister skal slikke sine sår og innta scenene, psykiske sår skal leges, studenter skal ut fra sine mørke hi. Og SV skal sørge for at de som skaper arbeidsplasser og verdier endelig skal få svi. Og sist men ikke minst, beredskapen til en mulig neste pandemi skal bli mye, mye bedre. Det borger for mye deilig valgflesk utover høsten. Hansken er kastet.

Få med deg alle innleggene fra Toms blogg. Følg Tista på Facebook »