Harry er død!

Få med deg alle innleggene fra Toms blogg. Følg Tista på Facebook »

Det var kanskje ikke så oppsiktsvekkende at en bonde og landbruksminister for 20 år siden mente at det er Harry å handle billig i Sverige. Men hallo, er det ikke på tide at det pinlige og fordomsfulle uttrykket parkeres i historiebøkene?

Harrystempelet oppstod gjennom uttalelser i 2003 fra daværende landbruksminister Lars Sponheim (bildet). Et utspill i kategorien «Norway first» på sitt verste. Det burde fått et skuldertrekk, for Sponheim trampet i klaveret både titt og ofte. Det er derfor pinlig at det brede lag av politikere og media fortsatt bruker uttrykket Harryhandel. Regjeringen møter seg selv i døra når de idiotforklarer en hel gruppe i et forsøk på å stanse en handelslekkasje de selv er ansvarlig for.

Mye i det norske samfunnet kan nok betegnes som litt Harry. Men å bruke det til nærmest alt som har med Sverigeturer å gjøre er bare flaut. Jeg registrerer at banneordet Harryhandel også brukes som et hendig politisk våpen. Sågar statskanalen vår i oppdrag som stasikanal. For de som ønsker å stadfeste stemplet som den siste Sovjetstat er det toppers å trekke opp Harry-kortet, for alle andre er det en feig politikk.

Med mindre vi setter opp en kinesisk mur mot EU kommer vi ikke vekk fra den styggedommen som heter handelslekkasje. De siste avgiftslettelsene monner dessverre ikke i potten på 15 milliarder årlig. Det må sterkere lut til. Eller vi må selv søke medlemskap i EU, men det skjer jo neppe. Vi kan velge å omtale det som svenskehandel, grensehandel eller EU-handel. Kanskje sågar smarthandel. Men Harry er det definitivt ikke.

Det er tross alt norsk avgiftspolitikk som skaper grensehandel. Og som dypest sett beskytter norsk næring, som et fundament for drift og bosetting i de deler av Norge som med høye driftskostnader neppe ville overlevd uten tollmurer og subsidier. Et valg vi har gjort i demokratiet Norge, og må tåle konsekvensene av. Og som isolert sett er bra for det norske, men vi er tross alt en del av verden.

I det politiske skuespillet neglisjeres det faktum at grensehandelen faktisk sysselsetter omtrent like mange norske som svenske. Og har den ekstra dimensjonen at den skjerper konkurransen for norske matgiganter og deres milliardærer. Svensk kjøtt og øl er da ikke giftig? Selv om norsk øl er bedre, bare dobbelt så dyr. Felles er at den lages og leveres av mennesker som også trenger arbeid, og som er stolt av det de gjør. Men som tilfeldigvis er født på den andre siden av grensen.

Bohuslän har vært endel av Norge, og det er sterke slektsbånd å spore til vårt naboland. Vi har uttrykk som Broderfolk og Söta bror. Og fra verden utenfor er vi alle Skandinaver. Er det da også Harry å kjøpe billig tax-free, handle på Ikea eller å ha leilighet i Spania? Eller er det rett og slett Harry å være typisk norsk? I et ellers vakkert land hvor janteloven ruler.

For grensefolk på vei til Sverige er grensen usynlig. De skal enten til jobb, slekt, hvite strender, pittoreske kystbyer eller sine torp. Til sild, köttbullar, cider, midsommar og Liseberg. Eller tur retur til en skjærgård med lyse svaberg. Tett på havet og langt nok unna forurensende norsk industri og landbruk til å kunne se havbunnen, fange krabber og plukke blåskjell fra brygger og skjær. Ifølge forskningsrapporter fra NIVA er det algevekst som følge av jordbruk og landbruk som utgjør den største miljøutfordringen i våre egne nærområder rundt Oslofjorden.

Målinger viser at de fleste handler der man bor. Og det er supert både for miljøet og lokalbutikken. Men så lenge det ikke er begrenset ved lov må det være legitimt å oppsøke butikker og shoppingsentre over grensen. Og få et nytt vareutvalg på kjøpet. Prisundersøkelser viser at det meste i Sverige faktisk er billigere, ikke bare mat. Det er et resultat av avgifter fastsatt av de samme politikerne som nærmest spytter ut ordet Harryhandel. Det setter grensefolket i gapestokken, både oss og våre gode naboer. Det lukter av en dårlig skjult agenda for å tekkes visse velgergrupper. Det tror jeg vil vise seg som en feilslått strategi. Folk er lei stempel og tvangstrøyer, og jeg tør vedde på at grensehandelen snarere vil øke enn minske i årene fremover.

For min egen del har Harry emigrert fra Halden og Østfold for lenge siden. Jeg ønsker ham hell og lykke som gårdbruker i Ulnes, og som statens forvalter av våre skattepenger til tunneler og bruer i Vestland. Selv lever vi godt uten den type fordommer og nasjonalisme. Vi klarer oss med en eneste bro, nemlig den som er åpen, og bygger på et godt og nyttig naboskap.

Jeg lar disse strofene fra CC Cowboys være en passende oppsummering: «Ingen vet hvor Harry er gravd ned, for ingen vet at Harry er død».

Få med deg alle innleggene fra Toms blogg. Følg Tista på Facebook »