From Halden with love

Få med deg alle innleggene fra Toms blogg. Følg Tista på Facebook »

Jeg kommer fra en arbeiderfamilie, en ubekymret oppvekst på 70-tallet, med rause foreldre og storebror Stein på Furubo, en høyde over Saugbrugsforeningen litt nord for Halden. Som liten var Pappa reisende anleggsmontør, mens mamma var hjemmeværende. I 1969 kjøpte mine foreldre Texacostasjon på et sted som heter Brødløs, og det ble en familebedrift frem til 1981. Her hadde jeg fast jobb før og etter skolen, og i ferier og helger. Forøvrig var hovedinteressene friidrett, motorer og teater. En priviligert og ubekymret oppvekst omgitt av rause folk. Fra 1967 til 1976 gikk jeg på Hjortsberg barneskole og Strupe ungdomsskole, deretter 3 år på Christian August videregående, Rødruss i 1979 med roller i Brageteateret og «Kuler i solnedgang».

Et bilde fra tidlig i «karrieren». Som Pappegøyesanger for barna. NRK Treffpunkt Barnas Hus Halden (1972). Hele sendingen finner du her.

En Honda 100 ccm innkjøpt i 1976 og så en Ford Taunus i 1978 ble begge finansiert med å jobbe på verkstedet eller bak disken på bensinstasjon vår. Tilværelsen var å henge med gjengen i Gimlekrysset eller på Torget. Lykken var full tank på doningen, fredagskveld og sjåfør på bilen. Noen fikk kjæreste tidlig, men guttegjengen var det viktigste. Prioriteringen var 1. gjengen, 2.doningen 3.dama 4.skolen. Og hjemme var et sted man var innom for å bli foret, skifte klær eller å sove mellom slagene. Gjengen holder sammen fortsatt idag, spesielt vi som bor i Østfold.

De fleste gutta (ja, det var flest gutter av vårs) gikk på gymnaset, og vi kjørte enten Tempo Corvette, Honda 100, Volvo Amazon eller Ford Taunus. Vi var derfor aldri kandidater for «raggarrmiljøet» i Halden, forøvrig et miljø som som dessverre mixes med de med genuin interesse for Amcar biler. Raggere er rølpefyll på Skjærtorsdagstur til Strømstad. Dessverre er inntrykket utenfra at det er siste kategori som er den største i byen, men de er heldigvis i mindretall.

Fra Brageteateret «Kuler i Solnedgang», Halden Teater (1979). Fler bilder her

Studentlivet

Så kom studentlivet som ble en brå overgang fra tilnærmet total frihet og 70-talls flowerpower med slengbukser til litt mer alvor og litt mer press i buksa. Det startet med ingeniørstudier på Høgskolen i Østfold i 1980 og dernest Handelshøyskolen BI. I mai 1984, faktisk før jeg var ferdig på BI, fikk jeg tilbud om jobb som salgsingeniør i Alcatel i Oslo, det som da het Standard Telefon og Kabelfabrikk (STK), senere Alcatel STK.

En eksotisk reise

Alcatel var en fantastisk førstereis som nyutdannet. En bedrift med da over 3500 ansatte over store deler av Norge, vi utviklet, produserte og leverte kabler og telefoni internasjonalt. Alt var tilrettelagt. Jeg fikk mitt eget kontor, PC og sekretær. De første årene reiste vi på bedriftens regning over nesten hele kloden, vi var på messer og kundemøter i bl.a. USA, Tyrkia, England, Spania, Thailand og Singapore, endatil på business klasse på flyet. Slik skulle det være sa ledelsen, og ingen protesterte. Det var helt vilt eksotisk for en gutt fra Halden. Og HR avdelingen i Alcatel betalte endog leiligheten vår på Nordstrand.

Salgssjef i Alcatel

I STK og Alcatel jobbet jeg som salgsleder, servicetekniker, Account Manager, serviceleder og sist som divisjonssjef. Fra 90 til 92 jobbet jeg for Alcatel for CERN i Sveits, med etablering og integrasjon av telefoni- og sentralbordløsningen Digimat 2000 for alle de da 9.000 ansatte. Jeg bodde delvis på den franske siden disse årene, og fikk erfare en kultur med mat og vin i høysete. En form for kulinarisk reise. Jeg hang bare med de lokale så det ble litt franskkunnskaper på kjøpet, Ikke helt ueffent i et land som setter eget språk og kultur temmelig så høyt, og veldig nyttig på våre ferieturer til Provence, store deler av familien er nok blitt litt frankofile. Frankrike har stolte tradisjoner som stikker svært dypt, og man tuller ikke med et måltid eller språket hos våre franske venner.

På egne ben

Så i 2001 fikk jeg ‘endelig’ prøve meg som gründer og sjef i egen bedrift. NetNordic har gått veldig bra. Dette kan du lese mer om i bloggen Historien min om NetNordic

Andre filmer og videoer

[BARNAS HUS] Jeg var så heldig å få drive med teater helt fra 2. klasse på barneskolen, i 8-9 års alder. Det hele startet da lærerinnen vår Dyril Melberg på Hjortsberg Skole inviterte alle i klassen med til Barnas Hus i Halden, et fritidshus som var drevet av hennes foreldre Håkon og Anne Kari Melberg. Det var en unik familie på flere måter. Jeg lærte meg både å bli tryggere på meg selv, og ikke minst om romslighet for andre unge. Her er en film fra Barnas Hus i november 1973.


[FAMILIEN SOLBERG]. I denne videoen her på YouTube finner du historien om Familien Solberg på Furubo i perioden 1965 – 1978. Gode minner for oss i nærmeste familien, kanskje for noen andre også 🙂

Prekas!

Få med deg alle innleggene fra Toms blogg. Følg Tista på Facebook »