Trakk lykkeloddet

Få med deg alle innleggene fra Toms blogg. Følg Tista på Facebook »

De aller fleste som er født i Norge må sies å ha trukket lykkelodd i livets startetappe. For egen del har gjort det mulig å fylle livet med meningsfylte ting uten altfor store bekymringer om de fundamentale faktorene i livet, altså mat, vann, skole, helsevern. Og vi kan ta våre egne valg i et fritt og demokratisk land. Og selv om vinteren for mange nok kan oppleves som litt for lang og litt for kald, har vi fri tilgang til en natur som byr på rike opplevelser i alle årstider. Så det at jeg ble født i Norge vil jeg betrakte som ren flaks, et lykkelodd.

I arbeidslivet er det litt annerledes. Man kan ha noe flaks der også, men for det meste handler det om ærlig arbeide og dyktighet. Jeg liker derfor å bruke uttrykket «MENNESKER OG KAPITAL I ARBEID». Å bruke Kapital alene som virkemiddel er litt flaks og litt tekniske analyser, la oss for enkelhets skyld kalle det «spekulasjon», et ganske negativt ladet ord. Jeg liker derfor heller å jobbe som investor med noen års horisont. Unntatt å vinne i lotto skapes verdier som kjent sjelden over natten, men gjennom systematisk innsats over tid.

Kapital alene gir jo ikke særlig mye innhold. Kapitalen må kombineres med mennesker i arbeid. Og vi mennesker trives best i flokk. Vi er født inn i en familie, vi trenger anerkjennelse, noen å lytte til, til å lære av, noen å gråte med og le med. Alt dette omfattes i en solid bedrift med en god bedriftskultur og helst også av en viss størrelse som skaper trygghet og forutsigbarhet.

La fiffen skåle i Champis

Privatøkonomi må ikke blandes med selskapets. Dette er to forskjellige sekker. Det gir et sunt forhold til daglige utgifter. Så overlater jeg til fiffen på Aker Brygge å skåle i Champagne og sende regningen til selskapet sitt. Selv feirer jeg med en kopp kaffe, og det hender vi koster på oss en middag ute.

Det finnes ingen trylleformel for vekst og verdiskapning. Min formel vil derfor være å forsøke å kombinere dyktige folk med langsiktige penger og kapital som står seg over tid. Da kommer som regel resultatene. Det høres kanskje enkelt ut, men vi som har prøvd vet at det ikke alltid er like lett. Jeg håper også at dette også vil kjennetegne min egen Investeringsfilosofi

Dette og hint og andre saker som opptar eller engasjerer meg i hverdagen vil jeg prøve å skrive om i denne «Toms blogg». Jeg håper den kan være en inspirasjon til deg som kanskje filosoferer over noen av de samme tingene i livet og hverdagen.

Dersom du har kommentarer, tips eller synspunkter på dette og hint, eller ønsker å diskutere potensielle konkrete investeringer eller business caser så ta gjerne kontakt med oss.

Få med deg alle innleggene fra Toms blogg. Følg Tista på Facebook »